bilgi@bugrabaysal.com
+90 544 214 68 94
Bu sayfadaki web sitesi içeriği ve uygulamaları sadece ziyaretçilerimizin sağlığı hakkında bilgilendirme ve eğitim amaçlı olup, herhangi bir şekilde tıbbi öneri verme ve tedavi etmek amaçlı oluşturulmamıştır. Dolayısıyla bu bilgiler kesinlikle hekimin hastasının tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Serebral Palsi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Serebral Palsi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Serebral Palsi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Serebral Palsi, beynin merkezi sinir sisteminde meydana gelen hasar nedeniyle ortaya çıkan hareket ve postürde ilerleyici biçimde gerçekleşmeyen motor kontrol ve postür bozukluğu olarak adlandırılır. Serebral Palsi hakkında bilinmesi gereken önemli noktaları sizler için bir araya getiriyoruz. 

 

Serebral Palsi (SP) Nedir?

En başta Serebral Palsi için doğum öncesi, esnası ve sonrasında meydana gelen ve fiziksel engel teşkil eden bir rahatsızlık şeklinde bir tanımlama yapabiliriz. Halk arasında beyin felci olarak adlandırılan serebral palsi kalıcı işlev kayıplarına neden olur. Beynin oksijensiz kalmasından dolayı ortaya çıktığı düşünülen bu rahatsızlık, merkezi sinir siteminin hasar görmesi sonucu meydana gelir. Bundan ötürü hastalığını kas ve sinir bölgesinde yer alan sorunlardan kaynaklandığını söyleyemeyiz. Aksaray fizyoterapi uygulamaları ilgi alanına giren Serebral Palsi, beyin ve kaslar arasındaki bağın zarar görmesi kaynaklı bir rahatsızlıktır. Erken doğum ve çoğul gebeliklerde serebral palsi riski yükselmektedir. Bu hastalık ülkemizde binde beş oranında rastlanılan bir rahatsızlıktır. Kalıcı fonksiyon kayıplarına neden olan bu rahatsızlığın erken teşhisi ve erken çağlarda tedavisi oldukça önemlidir. Erken teşhis durumunda uygulanan tedaviler ile hastanın yaşam koşulları gözle görülür biçimde iyileşebilmektedir. Aksaray fizyoterapist uygulamaları bu manada pek çok olumlu örneği gözler önüne serer. 

 

Serebral Palsinin Çeşitleri Nelerdir?

Farklı tiplerde görülen Serebral Palsi rahatsızlığının en yaygın görünen tipi spastik şeklinde adlandırılan tiptir. Aksaray Fizyoterapist uygulamalarında da en çok bu tür ile karşılaşılır. Bunun dışında diskinetik, ataksik ve karışık olmak üzere bu rahatsızlığın 4 tipi görülür. Spastik tip, Serebral Palsinin en sık görülen türüdür. Bu rahatsızlığa yakalanan kişilerin yaklaşık % 80’i bu tipe dâhildir. Bu grup hastalarda kas gerginliği oldukça yüksektir. Bu nedenle hareketler kısıtlıdır. Aksaray fizik tedavi merkezleri dahilinde yapılan uygulamalarla bu rahatsızlık türüne giren hastalar için çeşitli iyileştirme yöntemleri uygulanır. Diskinetik tip, hareketlerin yavaş ve dairesel olduğu türdür. Serebral Palsi’nin yaklaşık % 10’luk kısmı bu türe girer. Ataksik tip ise % 5’lik bir kesimin oluşturduğu türdür. Derinlik duygusu ve denge konusunda yetersizliğin bulunduğu bir türdür. Karışık tip; spastik ve diskinetik tipin özelliklerin karışık olarak bulunduğu nadiren görülen bir tiptir. 

 

Serebral Palsi Neden Olur?

Doğum öncesi, esnası ve sonrası dönemlerde oluşabilen Serebral Palsinin tam olarak neden kaynaklandığı bilinmemekle birlikte beyne oksijen gitmemesinden kaynaklı bir rahatsızlık olduğu genel kanaati yaygındır. Her 1000 kişiden 2 ya da 3’ünde görülen bu rahatsızlık beyindeki hareket işlev alanın hasar görmesi ile ortaya çıkar. Aksaray fizyoterapi çalışmalarında da Serebral Palsi hastaları ilk sıralarda yer alır. Bunların yanında erken doğum, akraba evlilikleri, doğum şartlarının yetersiz ve elverişsiz olması, çoğul gebelik ve kalıtsal faktörler de Serebral Palsi rahatsızlığı üzerinde etkili olduğu düşünülen faktörler arasında yer alır. Bütün bunların yanında bu rahatsızlığa sahip çocuğu olan bireylerin hemen umutsuzluğa kapılmadan çocuğunun rahatsızlığını ne oranda rahatlatabileceği hususunda çözüm yollarına odaklanmasını tavsiye ederiz. Çünkü tıp baş döndürücü bir hızla ilerlemekte ve pek çok rahatsızlığın tedavisinde günümüz teknolojisi ciddi avantajlar sunmakta. Aksaray GTOS terapi uygulamaları, Serebral Palsi için geliştirici ve rahatlatıcı imkanlar sunmaktadır.