bilgi@bugrabaysal.com
+90 544 214 68 94
Bu sayfadaki web sitesi içeriği ve uygulamaları sadece ziyaretçilerimizin sağlığı hakkında bilgilendirme ve eğitim amaçlı olup, herhangi bir şekilde tıbbi öneri verme ve tedavi etmek amaçlı oluşturulmamıştır. Dolayısıyla bu bilgiler kesinlikle hekimin hastasının tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Bahar Yorgunluğu (Aksaray fizyoterapi uygulamaları)

Bahar Yorgunluğu (Aksaray fizyoterapi uygulamaları)

Bugünlerde bahar arada göz kırpsa da havalar bir sıcak bir soğuk dengesiz bir şekilde devam ediyor. Bu dengesizlik hali bizlerin hem psikolojisinde hem de bedeninde problemlere yol açıyor. Ünlü sanatçı Candan Erçetin’in çok sevdiğim bir şarkısında geçen sözler aslında bu yazımı çok güzel özetliyor:”Bahar geldiğinde mi ben böyle olurum, yoksa böyle olduğumda mı gelir bahar?” Aksaray fizyoterapi uygulamaları bahar yorgunluğu için de size çeşitli öneriler sunuyor.

Bu sıralar herkesten çok sık duyduğumuz “Çok yorgunum, içimden hiçbir şey yapmak gelmiyor, uyuyorum uyuyorum uykumu alamıyorum, sanki tüm vücudum ağrıyor, kaslarıma kramplar giriyor.” Şeklinde cümleler bize önemli bir hastalığın sinyallerini veriyor. Aksaray fizyoterapist bağlamında bahar yorgunluğu aslında bir hastalık değil. Lakin artık çok sık görülmesi ve insanların bu sebepten ötürü sağlık kuruluşlarına başvurması sağlık profesyonellerinin bu konuyla ilgilenmesine yol açtı.

Aksaray fizyoterapi uygulamaları bağşamında ele aldığımız bu yorgunluk esasında kış mevsiminden ilkbahara geçiş sırasında geçici bir süreliğine hissedilen yorgunluktur. Sadece bir sebebi yoktur, multifaktöriyeldir. Sıcaklığının değişkenliği, havadaki iyon yükündeki değişimler, vücuttaki hormonal değişimler, kişilerin psikolojik durumu ve kişide devam eden diğer hastalıklar (Hipertansiyon, diyabet vs) hastalığın oluşmasını ve seyrini etkilemektedir. Havada yer alan pozitif iyonların artması kişileri zinde tutarken, negatif iyonların artması içine kapanık, depresif bireyleri karşımıza çıkarır. Yüce yaratıcımız, insan ve doğa arasında öyle hassas bir denge yaratmıştır ki iklimsel değişimlere vücudun adapte olabilmesi için bu dönemde bazı hormonlar daha az bazıları daha çok salgılanır. Vücudun hem hormonal hem de iyon yükünde meydana gelen değişimlere adaptasyonu bahar yorgunluğu olarak karşımıza çıkmaktadır. Aksaray fizyoterapist temsilcileri bu konuyla ilgilidir. 

Yorgunluk dışında başka neler görülür? 

-Kadınlarda adet düzensizliği

-Kas krampları

-Depresyon

-Uyku bozuklukları

 

               Her birey süreç içinde bahar mevsimine geçiş sürecini yaşıyor. Ancak herkeste bahar yorgunluğu meydana gelmiyor. Buradan anlamamız gereken şudur ki vücudun dayanıklılığı, kişilerin olayların üzerinden gelme kapasitesi ve psikolojik durumu oldukça önemlidir. Aksaray fizyoterapi uygulamaları noktasında yapılması gerekenler mevcuttur. 

Bahar yorgunluğunu yenmek için yapılması gerekenler

1.Öncelikle egzersiz yapılmalıdır. Egzersiz vücudun oksijeni doğru kullanmasını ve vücut sistemlerinin düzgün çalışmasını sağlar. En kolay egzersiz orta şiddette yürüyüştür. Her gün en az 45 dk orta şiddette yürüyüş yapın.

2.Vücut enerjinizi doğru kullanmalısınız. Çalışma saatleri içinde ya da ev işlerini yaparken kısa ama sık molalar verin. Bedeninizi zorlayacak aktivitelerde muhakkak yardım isteyin.

3.Taze meyve ve sebzeler yemelisiniz. Vitamin ya da demir eksikliği doğru beslenme şekliyle yenilemiyorsa muhakkak hekime başvurup ilaç takviyesi yapılmalıdır.

4.Sigara, alkol ve kafeinli içecekler çok fazla tüketmemelisiniz. Zira bunlar vücudun oksijen kullanma kapasitesini azaltmaktadır.

5.Kapalı, havasız ortamlarda bulunmamaya dikkat etmeli, yalnız kalmak yerine sevdiklerinizle vakit geçirin.

6.Su içmekten korkmayın. Vücut susuz kaldığında yorgunluğa karşı daha dirençsiz olacaktır. Günde en az 2- 2,5 litre su için.

7.Kendinize bir uyku düzeni belirleyin. Her gün aynı saatte yatıp aynı saatte uyanmaya çalışın. Böylece vücudunuzda bir ritim oluşacaktır.

8.Stresten uzak durun. Sevmediğiniz ya da sizi mutsuz ettiğini düşündüğünüz insanlarla bir süre görüşmeyin ya da ilişkinizi minimum da tutun.

Çoğu kişide görülen bahar yorgunluğu geçici bir durumdur. Eğer yorgunluğunuz ve diğer belirtiler uzun süre geçmezse altında başka bir hastalık yatabilir. Bu durumda kapsamlı bir tetkik yaptırmayı ihmal etmeyin. Aksaray fizyoterapist uygulamaları ve Aksaray GTOS terapi uygulamaları ile sizlere en kaliteli uygulamaları sunuyoruz.